TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LJUBOVIJA
LATINICA  |   ĆIRILICA

Drinska regata u Ljuboviji: Posetioci pristižu iz svih krajeva

Ljubovija - Još dva dana je ostalo do momenta kad će preko hilјadu čamaca zaploviti zelenom Drinom u Ljuboviji.

Ta slika bila je san svih meštana još od vremena Austrougara.
Zoran Vojinović dugo je bio kapetan bojnog broda, a danas on je glavnokomandujući Drinskom regatom u Ljuboviji.
"Krenuli smo prvo sa tri plovila, pa onda je bilo oko 13, a prošle godine rekom je plovilo 1100 čamaca. To je slika na koju smo ponosni i koju smo uvek želeli da vidimo", kaže kapetan Zoran i obajašnjava zašto nije tačna izreka "Ko ide ka Drini ide prema zlu".
"To je nekad narod tako verovao, jer je voda nosila njive, stoku i šumu, ali mi smo danas uspeli da ova naša prelepa reka ne teče jalovo, već da bude pravi raj", rekao je kapetan.

Pre 20 godina jedna od obala Drine bila je seoska deponija, ali Nikola Knežević zavrnuo je rukave i danas je tu mesto gde odmaraju oči i dušu strani i domaći turisti.
"Dvadeset godina smo se trudili da ovaj deo dovedemo u red. Trud se isplatio i sada pored naše prelepe reke imamo vajate koji su mesto gde uživaju brojni posetioci. Za vreme regate ovde noći oko 4000 lјudi, a godišnje kroz etno selo prođe i oko 30 hilјada lјudi", rekao je Nikola Knežević.
On je bio prvi, ali njegovim stopama su krenule i njegove komšije, pa se na obalama Drine gradi još smeštajnih kapaciteta, jer potražnja je velika. Svima je na raspolaganju domaći ambijent i domaća hrana, a u vajatima su najtraženiji kreveti sa slamaricom.
"To nam je nestalo još pre tri meseca, svi žele da spavaju upravo na tim krevetima. Cene se kreću od 800 do 1200 dinara, a sve ostalo košta isto kao i drugim danima, nema nikakve razlike", rekao je ugostitelј Zlatan Tomić.

Iz Turističke organizacije Ljubovija potvrđuju da je iz godine u godinu sve veće interesovanje za ovu dozu adrenalina.
"Očekujemo preko dvadeset hilјada učesnika, a već do sad je prijavlјeno oko 1000 čamaca. Ovo je veliki zalogaj za organizatore, sve službe su maksimalno usredsređene na ovaj događaj, a bezbednost svih učesnika biće na najvišem mogućem nivou", rekla je Jelena Tešić.
Međutim, nije samo adrenalinski spust Drinom ono što vas očekuje u Ljuboviji, jer su organizatori spremili i brojne kulurno - zabavne sadržaje, pa će svoje koncerte održati i najveće zvezde srpske muzičke scene - Stevan Anđelković, Želјko Joksimović i Riblјa čorba.


O nama

Turistička organizacija opštine Ljubovija je osnovana sa ciljem valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti i unapređenja i razvoja turizma na teritoriji opštine Ljubovija.

Zadaci Turističke organizacije Ljubovija su:

  • 1. obogaćivanje i podizanje nivoa kvaliteta turističkih sadržaja,
  • 2. organizovanje turističke informativno-promotivne delatnosti,
  • 3. organizovanje manifestacija,
  • 4. unapređenje i promocija,
  • 5. unapređivanje turizma u opštini,
  • 6. učešće u razradi i sprovođenju lokalne turističke politike,
  • 7. unapređenje uslova za prihvat i boravak turista.